Bastu



Bastubad i Stockholm med bad i sjö och gym

Bild

Bilden är från nya dambastun. Här nedan kan du läsa mer om hur den kom till och varför. 

Värna lugnet och respektera att din bastugranne kommit för att få en lugn stund

Bastun här på Hellasgården i Nacka, Stockholm,  är en plats för återhämtning och rekreation. Vänligen respektera att många av gästerna kommer av just dessa skäl.

Bastubad med kollegorna? Se gärna våra förslag på lite annorlunda konferenspaket!

Vi förväntar oss att du som gäst tar hänsyn till andra gäster för att uppnå en optimal miljö med minimal belastning på anläggningen och maximal hänsyn till andra gäster.

Nytt upplägg för bastu och bad från 19 augusti

För att förhindra att anläggningen stundtals riskerar att bli överfull tillämpar vi ett nytt sätt för bokning och besök i bastuanläggningen.

Detta gäller från 19 augusti och tills vidare och innebär att besökstiderna är begränsade till följande:

Vardagar:

8:45-10:15

10.30-12:00

12:15-13:45

14:00-15:30

15:45-17:15

17:30-19:00 (ej vid aufguss)

19:15-20:45 (ej vid aufguss)

Helger:

9:15-10:45

11:00-12:30

12:45-14:15

14:30-16:00

16:15-17:45

Boka online

Du bokar ditt besök online, och väljer någon av tillgängliga starttider.

Vill du stanna längre än 90 minuter - tänk då på att du måste göra två separata bokningar med starttider efter varandra.

Incheckning

Du checkar in i receptionen genom att nämna ditt namn för personalen. Du blir insläppt i omklädningsrummet när din starttid börjar. Är du sen till din starttid går det fortfarande bra att checka in, men ditt besök blir kortare.

Utcheckning

För att förhindra att anläggningen blir överfull ska du vara ombytt och klar och lämna anläggningen den tid som är överenskommen och som står på din bokning. Exempel, du har bokat besök med starttid 10:30 och lämnar anläggningen senast kl 12:00. Detta gäller alltså även om du råkat bli sen till din incheckning.

Till din hjälp att hålla koll på tiden har vi klockar uppsatta i duschutrymmena. Därtill ringer personalen i en klocka när 15 minuter återstår av en besökstid.

(Gäster som inte respekterar utcheckningstiden kan förhindras framtida besök av anläggningens driftansvariga.)

Du som har årskort kan du boka två tider efter varandra

Om du har årskort och vill vara i anläggningen längre än vad ett besök ger rätt till, kan du enkelt boka två tider efter varandra. Du behöver då såklart inte lämna anläggningen mellan tiderna, när övriga gäster gör det.

Drop-in möjligt på förmiddagar vardagar

Vardagar fram till kl 13 är det möjligt med drop-in-besök i mån av plats och starttider, läs mer under incheckning här ovan. Vi rekommenderar dock att du förbokar även dessa tider.

Du kan självklart påbörja ditt drop-in-besök när som helst, i mån av plats. Men för att kunna nyttja anläggningen i maximala 90 minuter ska du påbörja besöket vid någon av våra fasta starttider. Påbörjar du senare så blir besöket kortare. Kanske bättre då att vänta in nästa starttid med en promenad i omgivningarna eller ett besök i Sjöcaféet?

Antalet samtida gäster

Det maximala antalet samtida besökare är 22 damer och 22 herrar och ett besök är 90 minuter. Vi har gjort bedömningen att detta är ett rimligt maxantal och en rimlig besökstid mot bakgrund av bastuns storlek och hur ett genomsnittligt bastubesök går till.

Under de tider vi tillämpar mixad bastu är maxantalet reducerat till 17. Antalet baseras på en uppskattning av hur mycket den mixade bastuformen påverkar beläggningen i herrarnas bastu.

Så här gör du för att boka om din tid

Din entrébiljett går att omboka till annan dag (endast online och senast 6 timmar före tänkt ankomst) om du har valt ombokningsgaranti i samband med bokningen, en ombokningsgaranti kostar 20 kr/person. OBS! Om du har en gruppbokning går ej att boka om för någon av dem utan du bokar om för hela bokningen. Därför du ska ha en ombokningsgaranti för alla personer i samma bokningen.

Så här gör du för att boka om:

Klicka på Ändra (texten i blå färg för att synas bra, senast 6 timmar före tänkt ankomst) i det kvitto som du fått av oss via mejl när du gjorde bokningen.

Var det länge sedan du bokade så sök "Hellasgården" i din mejl, så hittar du bekräftelsen.

Välj sedan ny tid för ditt besök.

Din entrébiljett går däremot inte att avboka.

Om du bokar när mindre än två timmar återstår till stängning...

Vi stänger vanligtvis kl 21 på vardagar. Om du bokar ett besök med start senare än kl 19 så måste du likväl vara ute ur anläggningen när vi stänger, ditt besök blir då alltså kortare än två timmar.

Respektera lugnet på torsdagarna!

Vi har olika teman och aktiviteter, som aufguss på onsdagskvällar och lugn afton på torsdagskvällar. Somliga gäster kommer till oss på torsdagar enbart i syfte att få en stund av lugn, ro och tystnad. Vänligen respektera detta. Om du vill umgås med kompisgänget ser vi gärna att du bokar en annan tidpunkt.

OBS! Lugna torsdagar är inställda fram tills i oktober när höstmörkret infaller.

Tillsammans håller vi rent och fint

Du som gäst och vi som driver verksamheten har också ett gemensamt ansvar att se till att det är rent och fint  i anläggningen - vi har återvinningskärl för plast, papper, pet och övrigt i omklädningsrummen - och att onödig trängsel inte uppstår.

Kvarglömda saker

Kvarglömda saker förvaras utomhus i två veckor. Personal kan inte gå igenom alla kvarglömda ägodelar, utan du som glömt något uppmanas att själv leta bland kvarglömt. Du behöver inte ringa/mejla oss innan.

Priser

Dagtid vardagar: 110 kr

Kvälls- och eftermiddagstid vardagar, från kl 14: 130 kr

Helger: 170 kr, röda dagar: 180 kr.

Barn till och med 7 år, halva priset.

Hyra bastun privat: 2 500 kr. Läs mer 

Hyra handduk: 75 kr, badrock: 110 kr.

Köpa lås: 110 kr

Duschcreme: 25-40 kr

Bastubad med kollegorna?

Se gärna våra förslag på lite annorlunda konferenspaket!
Boka konferenspaket

Så här går besöket till:

Du checkar in i receptionen. Efter det du går till omkl.rum där du tar av skorna vid entré och ställer dem in i ditt skåp. Du kan hyra handdukar, badrock och hänglås i receptionen. Badtofflor ska du ha egna med dig. Du kan köpa schampo i receptionen.
Du duschar och går in i bastun. Du sitter på en handduk in i bastun.
Använd badkläder när du går ut till sjön och vid dagarna då vi har mixbastu. Det finns andra gäster på området, till exempel skolor. Skyl dig!
Det finns en dörr från omklädmningsrum till sjön. Ta på badkläder när du ska gå ut och komma ihåg koden som du ska använda för att komma tillbaka. Använd gärna badtofflor när du ska gå ut och ner till sjön. Ta det försiktigt när du går till sjön och sakta gå ner i vattnet fär att inte riskera att få huvudvärk.
Spola av fötterna när du varit ute och duscha innan du går in i bastun igen. Du kan, om din bastugranne samtycker, hälla en liten mängd  vatten på aggregaten. Det förändrar värmen och luftfuktigheten i bastun. Vattnet förångas, stiger uppåt och sprids i bastun. 

Tips - kom ihåg att dricka mycket vatten!

Du är hjärtligt välkommen att uppleva den fantastiska och unika Hellasgården 🤗🐳🤩!

Regler - följande gäller för att alla ska kunna trivas i bastun och övriga lokaler:

Det är inte tillåtet att ha badkläder eller andra kläder på sig inne i bastun OM DU HAR BADAT MED DESSA KLÄDER I SJÖN. Skälet är hygieniskt - alger från sjön förorenar bastun och lavar. DET GÅR BRA ATT HA RENA BADKLÄDER I  BASTUN om du vill skyla dig - till exempel av kulturella och/eller religiösa skäl.
Alkohol, basturuskor, mat, godis, frukt, tidningar med mera är ej tillåtet inne i bastun. Alkoholförtäring är ej heller tillåten på andra platser i anläggningen.
Glasflaskor får ej tas in i lokalen. Om ett glas faller mot golvet och går sönder så är det sedan mycket svårt att få bort alla glassplitter.
Det är inte tillåtet att hälla stora mängder vatten på aggregaten. Detta ger bara oönskad effekt, alltså en kallare bastu, ökar energiåtgången och sliter på aggregaten. Det går däremot bra att, om dina grannar i bastun samtycker, skvätta på lagom med vatten på aggregaten.
Det är inte tillåtet att anordna peeling, hårfärgning med mera i lokalerna. Arombastu är enbart tillåtet under de tider som är avsatta för detta.
Det är inte tillåtet att vistas naken på altanen och bryggan. När du går ut från omklädningsrummet, befinner dig på altanen och eller på bryggan på väg till eller från ditt dopp i sjön ska du ha badkläder på dig.

Svalka dig i Källtorpssjön

Som bastubadande gäst kan du svalka dig i Källtorpssjön via vår badbrygga. Här badar våra gäster året om!

Efter ett dopp i sjön är det populärt att vila ut på vår altan, belägen med utsikt över sjön och i direkt anslutning till bastubyggnaden.

OBS! Skyl dig med handduk runt hela kroppen på altanen, på väg till och från bryggan.

Bryggan till och från badstegen är en utsatt miljö. Vi råder dig att vistas där i sällskap med någon annan badgäst. Bryggan kan vara hal och det finns risk för kraftig nedkylning i samband bad.

Allt bad sker på egen risk.

Dykning förbjudet!

Öppettider

Öppettider vardagar: 10-21. (Sista bokningsbara starttid 19:00)

Lördagar och söndagar: 10-18 (Sista bokningsbara starttid 16:00.)

Avvikande öppettider vissa helger och på sommaren.

Varje besök är max 2 timmar, även om du anländer senare än planerat så måste du lämna anläggningen den tidpunkt då din bokning upphör.

Bokning av bastu privat

Du kan boka den nyrenoverade bastun privat före eller efter våra ordinarie öppettider.  

Tid: kl.7:30-9:30/efter kl.21:15 på vardagar och kl.18:30 på helgerna.

Pris: 2500 kr/första timme och 1100 kr nästa timme på vardagar. På helgerna: 2500 kr/timme.

OBS! Det tillkommer 1000 kr extra om man bokar vid speciella högtider som jul-, nyårs-, midsommarafton samt jul-, nyårs-, midsommardagen, långfredag från kl 15. Kontakta via mejl för att få exakta priset.

Hyra handdukar: 70 kr/person, badrock: 105 kr/person.

Boka bastun privat: mejla din förfrågan till info@hellasgarden.se, ange datum och önskad tid på bokningen.

Betalning: För att slutföra din bokning ska du betala fakturan från Visma innan ankomst.

OBS! Det är mycket viktigt att du respekterar tiderna. Din bokade tid räknas från att du kommer till anläggningen till att du lämnar den. Grupper som drar ut på tiden debiteras med 1000 kr.

Ta med handdukar att sitta inne i bastun och för fötter, för att gå ut och använda efteråt, samt gärna flipp-flopp/badtofflor/sandaler att gå ut och in. 

Avbokning: senast 7 dagar före ankomst återbetalas hela beloppet, efter det - ingen återbetalning. Ombokning- 72 tim innan din bokade tid.

Klippkort

Vi har börat med försäljning av digitala klippkort.

När du kommer till "Fyll i dina uppgifter" klicka du på knappen "Jag har en presentkortskod". Skriv in din unika kod som du fått när du köpt klippkort.

Du som har köpt klippkort innan pandemin skriver in KLIPPKORT vid bokningen, priset ändras till 0. Ange ordet "klippkort" i knappen "Jag har en presentkortskod". Du visar upp ditt klippkort i receptionen/Sjöcaféet där personalen klipper. Gäller ej helger.

Pris: 900 kr/dagtider, 1100  kr/kvällstider och 1300 kr/helgtider

Årskort

Nu kan du köpa även årskort online. Visa upp ditt ID kort vid incheckning för personalen i recpetionen/Sjöcaféet.  Pris: 3900 kr

När du kommer till Fyll i dina uppgifter klicka du på knappen Jag har en presentkortskod. Skriv in din unika kod som du fått när du köpt årskort.

Parkeringsbiljetter

Årskort (januari - december) för parkeringen säljer vi enbart till alla som har årskort för bastun. Ange ditt årskorts kod i receptionen.

Pris årskort parkering: 1000 kr.

Bruce och Swiftr

Medlemmar i Bruce eller Swiftr använder koden BRUCE respektive SWIFTR vid bokning - klicka på knappen Jag har en presentkortskod. Du gör en bokning per medlem, dvs du kan inte boka flera platser åt dig. OBS! Man inte kan avboka utan boka om via mejl till info@hellasgarden.se, tillkommer 20 kr för det.

Checka in vid avläsningspunkt vid kassan i receptionen/Sjöcaféet.

Aufguss - arombastu på  onsdagskvällar (sommaruppehåll endast i juli)

På onsdagar kl. 18.00-21.00 har vi arombastu med "aufguss", under ledning av våra kunniga och inspirerande ”saunameisters”.

Efter sommaren kan det bli så att vi återgår till aufguss två gånger i veckan, så som det var före pandemin.

Entrépris dessa kvällar är 170 kr, och din vistelse är begränsad till 1,5 timmar.

Du bokar på samma sätt som ett vanligt bastubesök – välj produkten Aufguss (dam) eller Aufguss (herr).

Aufguss kommer från tyska bastutraditioner och kan översättas med ”påhällning”.

Vid arombastu häller saunameistern på vatten med väldoftande eteriska oljor över bastuaggregatets heta stenar, vilket framkallar underbara luftströmmar vilka förstärks genom att saunameistern viftar/sveper med en handduk.

En sittning tar 5-8 minuter och sker rullande under kvällen. Du kan alltså inte räkna med att vara med på varje sittning, utan gästerna turas om att basta/bada/duscha/vila.

Aufgussmeistern avgör hur många som ryms i bastun samtidigt och när sittningarna sker.

För att gäster ska ha möjlighet att koppla av och njuta av dofter och varma vindar, sker sittningen under tystnad.

Kvällens sista sittning är cirka 20:15, detta för att alla ska kunna avsluta i lugn och ro och vara ute ur anläggningen senast 21:00.

Av våra fem saunameisters är endast en kvinna. För att klara sittningarna under damaufguss kan hon komma att behöva hjälp av någon av våra manliga aufguss. Om detta sker så informeras alla kvinnliga gäster.

Om du absolut inte kan tänka dig att en man håller i aufguss under ditt besök hos oss så får du gärna skriva till oss via info@hellasgarden.se, så ser vi till att just denna aufgusskväll inte ta hjälp av någon av våra manliga saunameisters.

Saunameisters: Tomas, Lars, Tauno, Olav och Nicole.

Vanlig fråga: Varför har vi inte mixade aufgusskvällar?

Vi som driver bastuanläggningen har pausat all mixad verksamhet. Anledningen är främst att det fortfarande pågår smittspridning, och att båda avdelningarna nu är lika stora. Om damer tillåts gå in till herrsidan kan onödig trängsel kunna uppstå där.

Om/när vi återgår till att vissa tider erbjuda mixad bastu kommer vi tydligt att informera om när, var och hur detta går till, då det finns gäster som av olika skäl inte vill vara del av mixad verksamhet.

Panoramabild över nya dambastun som är byggd i vinkel.

Så här gick det till när dambastun byggdes om...

Innan anläggningen byggdes om med start sommaren 2020, så var kapaciteten på damsidan betydligt mindre än herrsidan. Både omklädningsrum och bastu var mindre.

I samband med att pandemin lamslog delar av verksamheten så passade ägaren, Hellas Alliansförening (en samling av Hellasklubbar, läs mer här) i nära samråd med oss som driver anläggningen, på att utföra nödvändiga renoveringar - och en önskad ombyggnation av damernas sida.

Genom att ändra planlösningen, på ett förslag från arkitekt Petter Lindblad på Partum, skapades utrymme för fler omklädningsskåp och duschar - samt en större bastu.

Bastun byggdes i vinkel och har engagerat experter inom bastu och ventilation. De testkörningar vi gjorde innan vi öppnade anläggningen visade sig att luften cirkulerar enligt plan och att värmen sprider sig på ett önskvärt sätt i utrymmet.

Aggregatet som används är av märket Harvia, för övrigt det vanligaste aggregatet på offentliga bastuanläggningar i Finland.

Det mesta av arbetet har utförts av hantverkare på Söderorts Bygg. Vi som driver verksamheten har haft mycket stor glädje av samarbetet med Söderorts Bygg.

Under pandemin övergick vi även till onlinebokningar. Vi kan nu följa bokningsstatistik och se att Hellasgården används lika mycket, eller mer, av kvinnor än av män. Ombyggnationen, som kom att överskrida ägarens budget, har således visat sig vara väl motiverad och ligga helt rätt i tiden.

Här ser du den nya receptionen. 

Från idé till verklighet - den nya receptionen och aktivitetscentret

Den nya receptionen och aktivitetscentret ska  tjäna som nav för alla aktiviteter på Hellasgården.

För oss som driver och jobbar på Hellasgården är detta ett stort steg - nu skiljer vi på caféverksamheten, som fortsatt sker i Sjöcaféet, och hanteringen av alla aktiviteter - allt från bastubesök och fotbollsgolf till  övernattnings- och konferensgäster.

Förhoppningsvis ska det ge oss möjlighets att erbjuda ännu bättre service till dig som gäst.

Till skillnad från övriga delar av bastubyggnaden så har formgivningen och inredningen till receptionen genomförts och till stora delar finansierats av oss som driver verksamheten.

Den nya receptionen är ritad av  Ekotekten och inredningen har tillverkats och färdigställts av Gyllene Inredning. En kombo som vi har uppskattat mycket att få chansen att arbeta med.

Så här gör du om du inte kan betala online

Det händer att en del gäster har svårt att betala online. Om det händer dig så ber vi dig omgående skicka ett mejl till info@hellasgarden.se.

I ditt mejl kan du dels skriva vilken tid du vill boka, dels vill vi att du uppger:

Vilket typ av kort du använder, om du bokar via mobil så är det av intresse att veta vilken sorts mobiltelefon, och om du bokar via dator vill veta vilken webbläsare du använder.

Tillbaks till Aktiviteter

Svalka dig i Källtorpssjön

Som bastubadande gäst kan du svalka dig i Källtorpssjön via vår badbrygga. Här badar våra gäster året om!

Efter ett dopp i sjön är det populärt att vila ut på vår altan, belägen med utsikt över sjön och i direkt anslutning till bastubyggnaden.

OBS! Skyl dig med handduk runt hela kroppen på altanen, på väg till och från bryggan.

Bryggan till och från badstegen är en utsatt miljö. Vi råder dig att vistas där i sällskap med någon annan badgäst. Bryggan kan vara hal och det finns risk för kraftig nedkylning i samband bad.

Allt bad sker på egen risk.

Dykning förbjudet!

Öppettider

Öppettider vardagar: 10-21. (Sista bokningsbara starttid 19:00)

Lördagar och söndagar: 10-18 (Sista bokningsbara starttid 16:00.)

Avvikande öppettider vissa helger och på sommaren.

Varje besök är max 2 timmar, även om du anländer senare än planerat så måste du lämna anläggningen den tidpunkt då din bokning upphör.

Mixad bastu på måndagar och onsdagar

På måndagar och onsdagar är det tillåtet för kvinnor att besöka männens bastu men inte dusch, omkl.rum och toaletter. Du bokar ditt besök som vanligt - damer bokar plats på damsidan och herrar bokar plats på herrsidan.

OBS! Gäller inte röda dagar.

Kultursäkrad mixbastu

Ett förtydligande: Vår mixade bastuverksamhet är säker för kvinnor med en kulturell och eller religiös tillhörighet som gör det otänkbart att vistas i samma bastu som personer av motsatt kön. Damerna har en egen bastu dit inga män har tillträde, detsamma gäller altanen utanför bastun, där männens avdelning hålls åtskild från damernas med ett plank.

Lugn afton på torsdagar - respektera lugnet och tystnaden

På torsdagskvällar från kl 16 tonar vi ned belysning i omklädningsrum och ställer in värmeljus och lyktor i omklädningsrum och ibland även i bastu under oktober-april perioden.

Somliga gäster kommer till oss på torsdagar enbart i syfte att få lugn och ro och en stund i tystnad. Vänligen respektera detta!

Vi ser helst, i all välvilja, att de små barnen stannar hemma denna afton, då de riskerar att förta upplevelsen av lugn och andlig återhämtning för andra gäster.

Detsamma gäller om du besöker bastun i syfte att umgås med dina kompisar. Vi föreslår då att du bokar ett annat tillfälle än just torsdagskvällar.

Hyr bastu privat

Du kan hyra den nyrenoverade bastun privat före eller efter våra ordinarie öppettider.  

Tid: kl.7:30-9:30/efter kl.21:30 på vardagar och kl.18:30 på helgerna.

Pris: 2500 kr/första timme och 1500 kr nästa timme på vardagar. På helgerna: 2500 kr/timme. (Förerag: alla priser exkl.moms.)

OBS! Det tillkommer 1000 kr extra om man bokar vid speciella högtider som jul-, nyårs-, midsommarafton samt jul-, nyårs-, midsommardagen, långfredag från kl 15. Kontakta via mejl för att få exakta priset.

Boka bastun privat: mejla din förfrågan till info@hellasgarden.se, ange datum och önskad tid på bokningen.

Betalning: För att slutföra din bokning ska du betala fakturan från Visma innan ankomst.

OBS! Det är mycket viktigt att du respekterar tiderna. Din bokade tid räknas från att du kommer till anläggningen till att du lämnar den. Grupper som drar ut på tiden debiteras med 1000 kr.

Ta med handdukar att sitta inne i bastun och för fötter, för att gå ut och använda efteråt, samt gärna flipp-flopp/badtofflor/sandaler att gå ut och in. 

Avbokning: senast 7 dagar före ankomst återbetalas hela beloppet, efter det - ingen återbetalning. Ombokning- 72 tim innan din bokade tid.

Klippkort

Vi har börat med försäljning av digitala klippkort. Gäller 1 år från inköpsdatum.

När du kommer till "Fyll i dina uppgifter" klicka du på knappen "Jag har en presentkortskod". Skriv in din unika kod som du fått när du köpt klippkort.

Du som har köpt klippkort innan pandemin skriver in KLIPPKORT vid bokningen, priset ändras till 0. Ange ordet "klippkort" i knappen "Jag har en presentkortskod". Du visar upp ditt klippkort i receptionen/Sjöcaféet där personalen klipper. Gäller ej helger.

Pris: 990 kr/dagtider, 1190  kr/kvällstider och 1490 kr/helgtider

Årskort

Nu kan du köpa även årskort online. Visa upp ditt ID kort vid incheckning för personalen i recpetionen/Sjöcaféet.  Pris: 3990 kr

När du kommer till Fyll i dina uppgifter klicka du på knappen Jag har en presentkortskod. Skriv in din unika kod som du fått när du köpt årskort.

Parkeringsbiljetter

Årskort (januari - december) för parkeringen säljer vi enbart till alla som har årskort för bastun. Ange din årskortskod i receptionen.

Pris årskort parkering: 1200 kr.

Bruce

Medlemmar i Bruce använder koden BRUCE vid bokning - klicka på knappen Jag har en presentkortskod. Du gör en bokning per medlem, det vill säga du kan bara boka åt dig själv. OBS! Man inte kan avboka utan boka om via mejl till info@hellasgarden.se, tillkommer 20 kr per ombokning och per gång.

Checka in vid avläsningspunkt vid kassan i receptionen.

Aufguss - arombastu på  onsdagskvällar

På onsdagar kl. 18.00-21.00 har vi arombastu med "aufguss", under ledning av våra kunniga och inspirerande ”saunameisters”.

Entrépris dessa kvällar är 180 kr, och din vistelse är begränsad till 1,5 timmar.

Du bokar på samma sätt som ett vanligt bastubesök – välj produkten Aufguss (dam) eller Aufguss (herr).

Mixade aufgusskvällar

Under aufgusskvällarna tillåter vi mixad bastu - damer är alltså välkomna in till herrarnas avdelning.

Mer om aufguss

Aufguss kommer från tyska bastutraditioner och kan översättas med ”påhällning”.

Vid arombastu häller saunameistern på vatten med väldoftande eteriska oljor över bastuaggregatets heta stenar, vilket framkallar underbara luftströmmar vilka förstärks genom att saunameistern viftar/sveper med en handduk.

En sittning tar 5-8 minuter och sker rullande under kvällen. Du kan alltså inte räkna med att vara med på varje sittning, utan gästerna turas om att basta/bada/duscha/vila.

Aufgussmeistern avgör hur många som ryms i bastun samtidigt och när sittningarna sker.

För att gäster ska ha möjlighet att koppla av och njuta av dofter och varma vindar, sker sittningen under tystnad.

Kvällens sista sittning är cirka 20:15, detta för att alla ska kunna avsluta i lugn och ro och vara ute ur anläggningen senast 21:00.

Saunameisters: Tomas, Lars, Tauno, Olav, Mi, Karin och Kersmine.

Panoramabild över nya dambastun som är byggd i vinkel.

Så här gick det till när dambastun byggdes om...

Innan anläggningen byggdes om med start sommaren 2020, så var kapaciteten på damsidan betydligt mindre än herrsidan. Både damernas omklädningsrum och bastu var mindre än herrarnas.

I samband med att pandemin lamslog delar av verksamheten så passade ägaren, Hellas Alliansförening (en samling av Hellasklubbar, läs mer här) i nära samråd med oss som driver anläggningen, på att utföra nödvändiga renoveringar - och en önskad ombyggnation av damernas sida.

Genom att ändra planlösningen, på ett förslag från arkitekt Petter Lindblad på Partum, skapades utrymme för fler omklädningsskåp och duschar - samt en större bastu.

Bastun byggdes i vinkel och har engagerat experter inom bastu och ventilation. De testkörningar vi gjorde innan vi öppnade anläggningen visade sig att luften cirkulerar enligt plan och att värmen sprider sig på ett önskvärt sätt i utrymmet.

Aggregatet som används är av märket Harvia, för övrigt det vanligaste aggregatet på offentliga bastuanläggningar i Finland.

Det mesta av arbetet har utförts av hantverkare på Söderorts Bygg. Vi som driver verksamheten har haft mycket stor glädje av samarbetet med Söderorts Bygg.

Under pandemin övergick vi även till onlinebokningar. Vi kan nu följa bokningsstatistik och se att Hellasgården används lika mycket, eller mer, av kvinnor än av män. Ombyggnationen har således visat sig vara väl motiverad och ligga helt rätt i tiden.

Här ser du den nya receptionen. 

Från idé till verklighet - den nya receptionen och aktivitetscentret

Den nya receptionen och aktivitetscentret ska  tjäna som nav för alla aktiviteter på Hellasgården.

För oss som driver och jobbar på Hellasgården är detta ett stort steg - nu skiljer vi på caféverksamheten, som fortsatt sker i Sjöcaféet, och hanteringen av alla aktiviteter - allt från bastubesök och fotbollsgolf till  övernattnings- och konferensgäster.

Förhoppningsvis ska det ge oss möjlighets att erbjuda ännu bättre service till dig som gäst.

Till skillnad från övriga delar av bastubyggnaden så har formgivningen och inredningen till receptionen genomförts och till stora delar finansierats av oss som driver verksamheten.

Den nya receptionen är ritad av  Ekotekten och inredningen har tillverkats och färdigställts av Gyllene Inredning. En kombo som vi har uppskattat mycket att få chansen att arbeta med.

Så här gör du om du inte kan betala online

Det händer (numera väldigt sällan) att en del gäster har svårt att betala online. Om det händer dig så ber vi dig omgående skicka ett mejl till info@hellasgarden.se.

Uppge vilken tid du vill boka.

För att underlätta felsökning vill vi att du även uppger:

Vilket typ av kort du använder, om du bokar via mobil så är det av intresse att veta vilken sorts mobiltelefon, och om du bokar via dator vill veta vilken webbläsare du använder.

Tillbaks till Aktiviteter