Om Hellasgården


 

En mötesplats för dig, företaget, skolan, föreningen och familjen
Hellasgården är en populär och naturskön mötesplats för företag, föreningar och familjer. Ett brett utbud gör Hellasgården till en fantastisk plattform för evenemang som kick off, kurser, läger, tävlingar och högtidsdagar. Och framför allt: Hit kommer privatpersoner och familjer för att njuta av naturen, motionera och koppla av.

Med bara 15 minuters resväg från Slussen är Hellasgården den självklara porten till ett av Sveriges finaste naturreservat. Här kan du även övernatta, vår stugverksamhet är numera en del av Svenska Turistföreningens utbud av vandrarhem.
Hellasgården - bakgrund, ägande och drift
Många undrar hur Hellasgården blev Hellasgården, vilka som äger vad och hur gården drivs. Här ger vi lite mer bakgrund och föklaringar.
Pastorns gossar blev Hellas
I slutet av 1800-talet tog en pastor som var verksam på Södermalm, Ernst Klefbeck, med ett gäng pojkar (ja, då enbart pojkar) till Källtorpssjön för att de skulle komma bort från smog och rännsten och komma ut i naturen (mer om detta kan du läsa i Hellasboken, blädderex finns i Sjöcaféet/receptionen). Dessa utflykter kom att gå under namnet Pastorns Gossar, som senare bytte namn till Sim och idrottsklubben Hellas. Pastorns Gossar/Hellas betraktar 1899 som sitt födelseår.

Kopplingen till Källtorpssjön och Nackareservatet stärktes successivt och Hellas anlade det som idag är Hellasgården under 1940-talet, då man bland annat byggde den stora timrade byggnad som idag är restaurang Storstugan.

Senare anlades även klubbhuset söder om Ältavägen, tennisbanorna (som drivs av Hellas tennis), bastu- och motionscentralen, övernattningsstugorna (som idag är anslutna till STF), inomhusgymmet och den större konferenslokal som går under namnet Annexet.
Ägande och drift
Sim- och idrottsklubben var en bit in i 2000-talet en stor föreningen där varje idrott var en egen sektion. Idag är dessa sektioner fristående föreningar - Hellas simklubb, Hellas friidrottsklubb, Hellas bowlingklubb, Hellas orienteringsklubb, Hellas handbollsklubb, Hellas tennisklubb - som samlas under Hellas alliansförening.

Samtliga byggnader ägs och underhålls av Hellas alliansförening.

Friluftsgården Hellasgården med bastu- och motionsanläggning, STF-boende, ett 20-tal aktiviteter samt konferensverksamhet drivs numera på entreprenad. Detsamma gäller restaurang Storstugan.

Det stora grönområde som sträcker sig från Hammarbybacken i väster till Solsidan och Erstavik i öster kallas Nackareservatet. Området ligger inom Nacka kommuns gränser, men har två ägare, Stockholms stad och Erstaviks Gård.

Stockholms stad äger och förvaltar den västra delen, som formellt är ett reservat.

Ertaviks Gård äger den östra delen. Erstagårds huvudbyggnad, som restes i mitten av 1700-talet, ska vara en av Stockholmstraktens bäst bevarade slottsbyggnader.

Geologiska undersökningar har visat att fastigheten ligger på gammal kulturmark. Stensättningar, järnåldersgravar och vårdkasar vittnar om att det här troligtvis funnits en forntida by. Flera av dessa boplatser har idag informationstavlor där du kan läsa mer om dem.